Solidarność Podbeskidzie Piotr Duda na trzecią kadencję

Piotr Duda na trzecią kadencję

Delegaci XXIX Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ Solidarność wybrali Piotra Dudę na trzecią kadencję Przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ Solidarność.

zjazd-1

Piotr Duda był jedynym kandydatem na przewodniczącego, w głosowaniu otrzymał 248 głosów. Głosowało 267 delegatów.

Piotr Duda prezentację swojej kandydatury rozpoczął od podania wieku – ma 56 lat, oraz roku, w którym wstąpił do związku – 1980. Potem stwierdził: – Ja się nie zmienię, jeżeli coś robię, to robię na maksa albo wcale. Przez ostatnie 8 lat, mimo że wiele kosztowało to mnie i moich współpracowników i dzięki wsparciu rodziny, która mieszka w Gliwicach, pracowałem na maksa. I teraz zrobię wszystko, abyśmy mogli wykonać tyle, ile udało się nam zrobić w kończącej się kadencji. Jedynym drogowskazem będzie dla mnie przyjęta jutro uchwała programowa.

Z sali padło pytanie o elastyczny czas pracy. Odpowiadając, Piotr Duda podkreślił, że „S” wypracowała zasadę, że w zakładach pracy, w których jest związek, pracodawca czas pracy musi z nim ustalać (jeśli ma być elastyczny). To powinno zmobilizować pracowników, aby zakładali organizację zakładową. – Nadszedł już czas, żebyśmy promowali bycie w związku zawodowym – podkreślił.

Po ogłoszeniu wyników delegaci odśpiewali przewodniczącemu „Sto lat”.

Pierwszy dzień obrad zakończył się wyborem członków Komisji Krajowej. Wśród zwycięzców tego głosowania znalazł się Andrzej Biegun z żywieckiego browaru.