Solidarność Podbeskidzie II Gra Miejska „Tropami Solidarności”

II Gra Miejska „Tropami Solidarności”

Zapraszamy młodzież na II Grę Miejską „Tropami Solidarności” poświęconą burzliwej historii podbeskidzkiej “Solidarności”.

Rozmiar 1Impreza odbędzie się w sobotę,  15 grudnia 2018 roku w godzinach 14:00 – 18:00 i zaczyna się przy katedrze św. Mikołaja w Bielsku-Białej. Będzie łączyła w sobie elementy fabularnej gry terenowej oraz biegu na orientację.

Zadaniem uczestników będzie wcielenie się w działaczy “Solidarności”, sprostanie wyzwaniom czasów PRL-u i stanu wojennego (m.in. organizacja demonstracji związkowej, druk i kolportaż podziemnych biuletynów solidarnościowych, sprostanie przesłuchaniu przez funkcjonariuszy Służby Bezpieczeństwa oraz wiele innych).

W trakcie gry spotkają się też z prawdziwymi uczestnikami tamtych wydarzeń – organizatorami strajków, podziemnymi drukarzami i kolporterami, uczestnikami nielegalnych demonstracji.

Aby wziąć udział w grze miejskiej TROPAMI “SOLIDARNOŚCI” wymagany jest zespół złożony z trzech lub czterech osób w wieku 16-21 lat, które lubią rywalizować i nie obawiają się poddać sprawdzianowi swoich umiejętności czytania mapy, rozwiązywania zagadek i szyfrów oraz wyszukiwania informacji. Zespół należy zgłosić do 10 grudnia 2018 r. wypełniając formularz dostępny na facebooku, zamieszczonym na Wydarzeniu “Gra miejska “Solidarność” https://www.facebook.com/events/208447373403797  lub na stronie internetowej www.bbzhr.pl.

Uwaga: ilość grup jest ograniczona i o kwalifikacji decyduje kolejność zgłoszeń.

Naszymi celami są:

1. Promocja i popularyzacja historii “Solidarności” na Podbeskidziu.
  2. Upowszechnianie idei żywych lekcji historii oraz spotkań ze świadkami historii.
  3. Zaznajomienie młodzieży z historią ich regionu i ludzi, którzy w nim żyją.
  4. Propagowanie i nauka właściwych postaw obywatelskich, patriotycznych oraz społecznych.
  5. Promocja aktywnego spędzania wolnego czasu.

Author: Rzecznik