Solidarność Podbeskidzie Czterej szefowie podbeskidzkiej “Solidarności”

Czterej szefowie podbeskidzkiej “Solidarności”

Wśród uczestników obchodów  38. rocznicy zakończenia strajku generalnego na Podbeskidziu, zorganizowanych 4 lutego 2019 roku w Bielsku-Białej, byli wszyscy czterej przewodniczący podbeskidzkiej “Solidarności”. Zdarzyło się to po raz pierwszy!

– Zawsze, na wszystkie nasze uroczystości, zapraszamy zarówno obecnych jak i dawnych działaczy naszego związku, w tym także – oczywiście – byłych przewodniczących Zarządu Regionu. Nigdy dotąd nie byliśmy jednak w komplecie. Najczęściej nieobecnym był nasz pierwszy szef i przywódca strajku generalnego z 1981 roku, Patryk Kosmowski. Trudno się temu dziwić, gdyż mieszka w Szwecji. Tym większą nam sprawił radość, pojawiając się niespodziewanie na naszej uroczystości – mówi Marek Bogusz, obecny szef podbeskidzkiej “Solidarności”.

szefowieNa naszym zdjęciu widać całą czwórkę szefów Podbeskidzia – od prawej stoją: Patrycjusz Kosmowski, przewodniczący w latach 1980-81, Henryk Kenig (1989-1992), Marcin Tyrna (1992-2014) i Marek Bogusz, kierujący podbeskidzką “Solidarnością” od 2014 roku.

Author: Rzecznik