Skoczów

• 28 lipca 2022 r.

Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” organizuje w dniach 14.11.2022 do 18.11.2022 r. szkolenie dla nowo wybranych oraz kontynuujących kolejną kadencję Społecznych Inspektorów Pracy, a także dla przedstawicieli Związków Zawodowych w Komisjach BHP.

Program szkolenia obejmuje:

1.  Materiały niebezpieczne i wybuchowe.
    2.  Czas pracy.
    3.  Pierwsza pomoc przedlekarska – wykłady, ćwiczenia.
    4.  Praca w wysokich i niskich temperaturach.
    5.  Praktyczne szkolenie dot. gaszenia różnych materiałów łatwopalnych i niebezpiecznych.

Uczestnicy szkolenia będą mogli zobaczyć nowoczesne zabezpieczenia przeciwpożarowe w firmie „Lotos Terminale” w Czechowicach-Dziedzicach.
    Szkolenie prowadzą Nadinspektorzy Państwowej Inspekcji Pracy, Specjalista z Urzędu Dozoru Technicznego oraz Koordynator BHP z Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność”.

Miejsce szkolenia: Regionalny Leśny Ośrodek Edukacji Ekologicznej „Leśnik”, ul. Turystyczna 7, 43-450 Ustroń.

Koszt szkolenia 1100 zł (noclegi w pokojach 2-osobowych – możliwość noclegu w pokoju 1-osobowym za dopłatą, pełne wyżywienie).

Zgłoszenia prosimy przesyłać do Wiceprzew./Skarbnika ZR Stanisława Sołtysika (do dnia 4.11.2022 r.) na adres:

email: skarb.bbial@solidarnosc.org.pl

W celu wzięcia udziału w szkoleniu, należy złożyć wniosek (do pobrania razem z zaproszeniem: PDF) podpisany przez pracodawcę. Koszty szkolenia ponosi pracodawca.

ILOŚĆ MIEJSC OGRANICZONA

Zdjęcie: Obraz WikiImages z Pixabay

• 28 czerwca 2022 r.

W sobotę 25 czerwca odbyły się coroczne zawody wędkarskie na stawach w Kiczycach koło Skoczowa, organizowane przez Region Podbeskidzie NSZZ “Solidarność”. Pogoda dopisała.

Uczestnicy wzięli udział w dwóch kategoriach – spławik i grunt. W kategorii spławik – zwyciężył Dariusz Orawski z Hutchinson Bielsko-Biała, drugie miejsce zajął Andrzej Mokrysz z Hutchinson Bielsko-Biała, a trzecie miejsce zajął Jan Gluza z Tauronu.

W kategorii grunt zwyciężył Grzegorz Babij z PG Silesia z Czechowic Dziedzic, drugie miejsce zajął Jan Gran z GT Poland ze Skoczowa, a trzecie miejsce zajął Michał Kupczak z Metalpolu z Węgierskiej Górki.

• 13 maja 2022 r.

Komisja Zakładowa NSZZ “Solidarność” przy Teksid Iron Poland Sp. z o.o. organizuje w dniu 29 maja br. wyjazd na pielgrzymkę mężczyzn do Piekar Śląskich.

Tegoroczne hasło: ,,Posłani w Pokoju Chrystusa”

Zapraszamy do wspólnego udziału.

Wyjazd spod siedziby zakładu Teksid Iron Poland w Skoczowie o godzinie 6.30.

11:00 – Msza święta pod przewodnictwem i z homilią abp. Jana Romeo Pawłowskiego z Watykanu.

Powrót po zakończeniu Mszy św.

Ilość miejsc ograniczona.
    Zgłoszenia oraz informacje pod numerem telefonu 609 436 566 lub michal.bbial@solidarnosc.org.pl do 23 maja br.

Koszt udziału bezpłatny.

• 15 marca 2022 r.

Szanowni Państwo,

17 marca 2022 r. pracownicy ZUS będą w wielu miejscowościach odpowiadali na pytania o świadczenie Rodzinne 500 plus i Rodzinny Kapitał Opiekuńczy (RKO).

Pomogą w złożeniu wniosków i założeniu profilu na PUE ZUS. Każdy będzie miał możliwość wyjaśnienia wątpliwości, dotyczących świadczeń rodzinnych oraz złożenia elektronicznego wniosku o 500 plus lub Rodzinny Kapitał Opiekuńczy,

Pracownicy bielskiego Oddziału ZUS będą do Państwa dyspozycji 17 marca br. w:

Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w Szczyrku , ul. Beskidzka 4, w godz. 8:00 do 12:00,
    Beskidzkim Domu Zielin „Przytulia” w Brennej, ul. Wyzwolenia 69, w godz. 9:00 do 13:00,
    Gminnym Klubie Sportowym Radziechowy-Wieprz, Wieprz 940, w godz. 9.30 do 13.30.

Z upoważnienia Zastępcy Dyrektora Oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Bielsku-Białej Pana Marcina Tomeckiego

Monika Willmann
    Koordynator ds. komunikacji społecznej i edukacji

Zakład Ubezpieczeń Społecznych
    Oddział w Bielsku-Białej

Wydział Organizacji i Analiz
    ul. Krasińskiego 34,36
    43-300 Bielsko-Biała
    tel. 33 825 22 16

• Region Podbeskidzie NSZZ “Solidarność” / Oddział Skoczów zaprasza do udziału w niedzielę – 12 grudnia 2021 r. o godz. 11.00 (nie, jak pisaliśmy wcześniej – 13 grudnia) na Mszę Św. w intencji ofiar stanu wojennego, która zostanie odprawiona w kościele parafialnym pw. Św. Apostołów Piotra i Pawła w Skoczowie.

Koordynator O/Skorczów
    Michał Marek

• Z głębokim smutkiem przyjęliśmy wiadomość, że 30 października 2021 roku po długiej chorobie zmarł w Brennej nasz kolega śp. Tadeusz Mendrek, wieloletni działacz „Solidarności” w Odlewni Żeliwa (późniejszej spółce Teksid Iron Poland)  w Skoczowie. Miał 71 lat.

• 14 września 2021 r.

• W związku z obradami sesji sprawozdawczej XIII Walnego Zebrania Delegatów NSZZ “Solidarność” Regionu Podbeskidzie w czwartek 9 września 2021 roku biura Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ “Solidarność” w Bielsku-Białej oraz biura terenowych oddziałów naszego związku będą nieczynne.

• 1 września 2021 r.

W poniedziałek 30 sierpnia 2021 r. w Skoczowie został odsłonięty pomnik NSZZ “Solidarność”. Uroczystość ta była częścią uroczystych obchodów 41. rocznicy podpisania Porozumień Sierpniowych i powstania NSZZ “Solidarność”.

Przypomnijmy, zorganizowane w Skoczowie obchody Sierpnia’80 były w tym roku głównymi podbeskidzkimi uroczystościami  41. rocznicy powstania “Solidarności”. Rozpoczęły się one od otwarcia okolicznościowej wystawy solidarnościowych pamiątek, przygotowanej przez Panią Haline Szotek w skoczowskim Domu Parafialnym. Później w kościele pw. Świętych Apostołów Piotra i Pawła diecezjalny duszpasterz ludzi pracy ks. prałat Józef Oleszko i gospodarz parafii ks. kan. Witold Grzomba odprawili Mszę św. w intencji Ojczyzny, “Solidarności” oraz wszystkich żyjących i zmarłych członków naszego związku. Wokół ołtarza stanęły poczty sztandarowe “Solidarności” Regionu Podbeskidzie oraz zakładów pracy Skoczowa, Bielska-Białej, Żywca i Czechowic-Dziedzic.W homilii ks. Jóżef Oleszko przypomniał znamienne słowa Świętego Jana Pawła II, wygłoszone w Skoczowie w dniu 22 maja 1995 roku: Polska woła dzisiaj nade wszystko o ludzi sumienia! Być człowiekiem sumienia, to znaczy przede wszystkim w każdej sytuacji swojego sumienia słuchać i jego głosu w sobie nie zagłuszać, choć jest on nieraz trudny i wymagający; to znaczy angażować się w dobro i pomnażać je w sobie i wokół siebie, a także nie godzić się nigdy na zło, w myśl słów św. Pawła: „Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj (Rz 12, 21). Być człowiekiem sumienia, to znaczy wymagać od siebie, podnosić się z własnych upadków, ciągle na nowo się nawracać. Być człowiekiem sumienia, to znaczy angażować się w budowanie królestwa Bożego: królestwa prawdy i życia, sprawiedliwości, miłości i pokoju, w naszych rodzinach, w społecznościach w których żyjemy i w całej Ojczyźnie. To znaczy także podejmować odważnie odpowiedzialność za sprawy publiczne: troszczyć się o dobro wspólne i nie zamykać oczu na biedy i potrzeby bliźnich, w duchu ewangelicznej solidarności: „Jeden drugiego brzemiona noście”. Przypominając te słowa kaznodzieja życzył związkowcom wrażliwości sumień, wytrwałości i skuteczności w przeciwdziałaniu złu, niesprawiedliwości i kłamstwu.

Po zakończeniu Eucharystii uczestnicy uroczystości przeszli pod pomnik NSZZ “Solidarność”. znajdujący się przy rondzie Ofiar Stanu Wojennego. Jego poświęcenia dokonał ks. prałat Józef Oleszki, a wiązanki kwiatów złożyli m.in. wiceminister rodziny i polityki społecznej Stanisław Szwed i poseł Przemysław Drabek, trzej kolejni przewodniczący podbeskidzkiej “Solidarności” Henryk Kenig, Marcin Tyrna i Marek Bogusz, przedstawiciele władz Skoczowa i miejscowych organizacji “Solidarności”.

Ostatnią częścią rocznicowych uroczystości było okolicznościowe spotkanie dawnych i obecnych działaczy “Solidarności” z Podbeskidzia, w tym głównie z oddziałów Skoczów i Cieszyn. Było to okazja do uhonorowania zasłużonych związkowców medalami 40-lecia “Solidarności”. Były też okolicznościowe wystąpienia burmistrza Skoczowa Mirosława Sitko, przewodniczącego Marka Bogusza oraz Marcina Tyrny, który zabrał głos w imieniu związkowców uhonorowanych rocznicowymi medalami. Oficjalną część uroczystości zakończyło autorskie spotkanie z poetą z Istebnej Kazimierzem Józefem Węgrzynem.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

43-430 Skoczów, ul. Bielska 18
T: 609 436 566
E:michal.bbial@solidarnosc.org.pl