Cieszyn

• W dniu 20 marca br., jak co roku, przedstawiciele NSZZ ,,Solidarność” Oddziału w Cieszynie wzięli udział w  Uroczystym Apelu Pod Wałką  ku czci  pamięci 24 żołnierzy ZWZ AK, zamordowanych przez hitlerowskiego okupanta. W programie uroczystości znalazło się m. in.  odśpiewanie hymnu, przemówienie okolicznościowe Burmistrza Miasta Cieszyn oraz przedstawicieli organizacji kombatanckich. Odmówiono wspólnie modlitwę, złożono kwiaty i odśpiewano Rotę.

Dziękuję za wspólny udział w tegorocznym wydarzeniu.

Michał Marek
    O/ Cieszyn

• Zarząd Regionu informuje, że organizuje pielgrzymkę Solidarności do Sanktuarium Matki Boskiej Licheńskiej w dniach 27/28.04.2019 r.

Ilość uczestników jest ograniczona (decyduje kolejność zgłoszeń).
    Zapisy i sprawy organizacyjne pielgrzymki prowadzi Barbara Janoszek – przewodnicząca APTIV Jeleśnia (tel. kontaktowy: 662 524 618).

Zapraszamy!

• W dniu 9.02. br. odbył się kulig w Jaworzynce, zorganizowany przez Organizację Związkową NSZZ „Solidarność” przy Zakładzie Gospodarki Komunalnej Sp. z o.o. w Cieszynie . W programie znalazł się m. in. wspólny obiad w karczmie (Istebna), spacer na Trójstyk – tj. miejsce na styku trzech granic: Polski, Słowacji i Republiki Czeskiej. Punkt ten znajduje się w głębokim na 8 m i szerokim na 34 m jarze (Wawrzaczów Potok).
    Odbyło się pieczenie kiełbasy, któremu towarzyszyła kapela góralska. We wspólnej zabawie uczestniczyło 60 osób wraz z rodzinami, w tym przedstawiciele organizacji związkowych ze Straży Miejskiej w Cieszynie, Organizacji Terenowej z Cieszyna, Międzyzakładowej Organizacji Pracowników przy Domach Opieki i Wychowania oraz z Seoyon E Hwa Automotive.

Dziękuję organizatorom za wspólnie spędzony czas i świetną zabawę.

Koordynator O/Cieszyn Michał Marek

• W dniu 20 grudnia 2018 r. w Rudniku koło Cieszyna odbyło się świąteczne spotkanie podsumowujące mijający rok. W spotkaniu uczestniczyli przedstawicieli organizacji związkowych reprezentujących tutejszy oddział, a także Przewodniczący Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ ,,Solidarność” Marek Bogusz oraz jego Zastępca Stanisław Sołtysik. Wśród gości obecni byli: Starosta Cieszyński Mieczysław Szczurek, Wójt Gminy Hażlach Grzegorz Sikorski, Zastępca Wójta Istebnej Ryszard Macura oraz Przewodniczący Sejmiku Woj. Śląskiego Jan Kawulok. Tradycyjnie, składając sobie życzenia, uczestnicy przełamali się opłatkiem i wspólnie zaśpiewano kolędy. Spotkanie było także okazją do wręczenia pamiątkowych upominków dla wieloletnich działaczy związkowych.
    Serdecznie dziękuję za wkład oraz przygotowanie uroczystości – gospodarzowi OSP w Rudniku, Przewodniczącemu Organizacji Związkowej NSZZ ,,Solidarność” przy Zakładzie Gospodarki Komunalnej w Cieszynie Sp z o.o. koledze Zdzisławowi Jaroszowi.
    Koordynator O/Cieszyn
    Michał Marek

• sowa

We wtorek, 20 listopada, w siedzibie skoczowskiego Oddziału NSZZ „Solidarność” odbyło się szkolenie związkowe, dotyczące RODO oraz zmian w ustawie o związkach zawodowych.

W szkoleniu wzięli udział  przedstawiciele zakładowych organizacji związkowych z terenu powiatu cieszyńskiego.

• 20 listopada 2018 r. o godz. 10.00 odbędzie się szkolenie pt. „RODO a związki zawodowe” skierowane do związkowców z terenu Cieszyna i Skoczowa.
    Miejsce szkolenia: Oddział Skoczów NSZZ „Solidarność” (43-430 Skoczów, ul. Bielska 18).

• Obchody Narodowego Święta Niepodległości rozpoczęły się w Cieszynie nabożeństwem ekumenicznym w intencji Ojczyzny, odprawionym w kościele Jezusowym.
    W programie uroczystości z okazji setnej rocznicy znalazło się m. in.: odsłonięcie tablicy pamiątkowej na budynku II LO im. M. Kopernika, manifestacja patriotyczna (w asyście orkiestry), która przeszła ulicami: Pokoju, Limanowskiego i Regera na Rynek, złożenie kwiatów pod tablicą upamiętniającą powołanie Rady Narodowej Księstwa Cieszyńskiego.
    Następnie odbył się przemarsz pod pomnik poświęcony Czci Legionistów Śląskich Poległych za Polskę, gdzie złożono kwiaty i odśpiewano „Rotę”.
    Jak co roku nie zabrakło przedstawicieli NSZZ ,,Solidarność”, reprezentujących tutejszy Oddział.
    Dziękuję za wspólne świętowanie!

Michał Marek O/ Cieszyn

• BIELSKO-BIAŁA
    Kandydaci do Rady Miejskiej w Bielsku-Białej

Okręg nr 2:
    nr 7 – Cecylia KUK

Okręg nr 3:
    nr 1 – Andrzej GACEK
    nr 3 – Bożena Kotkowska
    nr 7 – Leszek Caputa

Okręg nr 4
    nr 2 – Adam MICHALSKI

Kandydaci do Sejmiku Województwa Śląskiego
    nr 2 – Ewa Żak
    nr 6 – Zygmunt Mizera

CIESZYN
    Rada Powiatu Cieszyńskiego
    KWW Akcja Samorządowa AS

Okręg nr 1 – Cieszyn

Kazimierz Kawulok (Wiceprzewodniczący Międzyzakładowej Organizacji NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Cieszynie)
    Czesław Chrapek
    Tadeusz Mendrek

Rada Miejska Cieszyna
    KWW Akcja Samorządowa AS

Okręg nr 2 – Osiedle Piastowskie, Osiedle Liburnia, Mała Łąka

Artur Płoskonka (Przewodniczący Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność”

przy Domach Opieki i Wychowania)
    Rady Gminy Hażlach
    KWW dla Mieszkańców Gminy Hażlach

Okręg nr 13

Zdzisław Jarosz (Przewodniczący Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” przy Zakładzie Gospodarki Komunalnej Sp. z.o.o. w Cieszynie)

Kandydat na Wójta Gminy Hażlach
    KWW Razem dla Mieszkańców
    Aleksander Matysiak (Wiceprzewodniczący NSZZ „Solidarność” przy PPG Cieszyn S.A.)

CZECHOWICE DZIEDZICE

Kandydat do Rady Miasta Czechowice-Dziedzice
    – Grzegorz Babij

SKOCZÓW

Kandydaci do Rady Miasta Skoczów
    – Robert Puzoń
    – Ryszard Dziasek

ZAWOJA

Kandydat do Urzędu Gminy w Zawoi
    – Maciej Mażul

RADA POWIATU SUSKIEGO

Okręg 4
    Gmina Bystra-Sidzina, Gmina Zawoja
    – Ilona Liliana Bruzda

• W dniu 29.09 br. w Pruchnej w kompleksie rybackim Wodna Dolina odbył się Wędkarski Piknik Rodzinny  połączony z rywalizacją o Puchar Przewodniczącego Regionu Podbeskidzie NSZZ ,,Solidarność”.
    Blisko pięćdziesięciu zawodników rywalizowało w dwóch kategoriach – spławik oraz grunt. W zawodach wzięły udział także dzieci uczestników.

W kategorii grunt najlepszy wynik  (16,40 kg)  uzyskała  Grazyna Płócienniczak, reprezentująca Proseat Sp. z o. o. w Bielsku- Białej. Drugie miejsce z tym samym wynikiem uzyskali: Roman Pajak  (Cooper Standard Automotiv Bielsko-Biała)  oraz Marek Górny (Aluprof w Bielsku Biała).

Kategorię spławik z wynikiem 33 kg  wygrał  Łukasz Szklorz (PPG Cieszyn  SA). Drugie miejsce (wynik – 16,60 kg) uzyskał Damian Zwardoń, a na trzecim miejscu uplasował się Krzysztof Zwardoń  (15,80 kg) – obydwaj reprezentujący Aluprof z Bielska-Białej.

Najlepszym zawodnikom Przewodniczący Regionu Podbeskidzie Marek Bogusz wręczył nagrody.  Dodatkowo, wszystkie dzieci biorące udział w tym wydarzeniu otrzymały upominki od organizatorów.

• W środę, 5 września 2018 roku w Ustroniu odbył się pogrzeb zmarłego cztery dni wcześniej księdza kan. Leopolda Zielasko, długoletniego proboszcza parafii św. Klemensa w Ustroniu, znanego ze swego społecznego zaangażowania, uhonorowanego m.in. tytułem „Zasłużonego dla Solidarności Podbeskidzia”.  Ksiądz Leopold był najstarszym kapłanem diecezji bielsko-żywieckiej – przeżył 95 lat, w tym 67 w kapłaństwie. (więcej…)

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

43-400 Cieszyn, ul. Głęboka 58
T: 609 436 566
E: michal.bbial@solidarnosc.org.pl

michal-marek-solidarnosc

Koordynator – Michał Marek

Godziny urzędowania
poniedziałek – piątek: 8.00 – 16.00

Zapraszamy wszystkich przewodniczących organizacji związkowych NSZZ „S” lub osoby
oddelegowane przez przewodniczącego do brania udziału
w comiesięcznych spotkaniach,
organizowanych w każdą ostatnią środę miesiąca
o godz. 15.30 w siedzibie Oddziału.