Z europarlamentarzystami o pracownikach delegowanych

Z inicjatywy Europejskiej Konfederacji Zwi膮zków Zawodowych w Parlamencie Europejskim odby艂o si臋 spotkanie polskich przedstawicieli zwi膮zków zawodowych z europarlamentarzystami w sprawie rewizji dyrektywy o pracownikach delegowanych.

W spotkaniu uczestniczyli polscy pracownicy delegowani: Teresa Klei, opiekunka osób starszych pracuj膮ca w Niemczech i Krzysztof Kawiorski, przedstawiciel NSZZ „Solidarno艣膰” z sektora transportu drogowego, który wykonuje przewozy samochodowe g艂ównie na terenie Belgii. Na pocz膮tku opowiedzieli oni o swoich do艣wiadczeniach. W drugiej cz臋艣ci spotkania omówione zosta艂o stanowisko zwi膮zków zawodowych odno艣nie rewizji dyrektywy o pracownikach delegowanych, a na koniec odby艂o si臋 bilateralne spotkanie polskich pracowników z cz臋艣ci膮 polskich pos艂ów PE z frakcji Chrze艣cija艅skich Demokratów (EPP).

Podczas g艂ównej cz臋艣ci spotkania z cz艂onkami PE uczestnicy przypominali przede wszystkim o stosowaniu zasady „równej p艂acy za równ膮 prac臋 w tym samym miejscu pracy” i konieczno艣ci zrewidowania dyrektywy w taki sposób, aby znalaz艂 si臋 w niej zapis o równym wynagrodzeniu, a nie tylko o minimalnych stawkach pracy. Mówiono równie偶 o tym, 偶e niezb臋dna jest 艣ci艣lejsza wspó艂praca wszystkich instytucji kontrolnych i 艂膮cznikowych tak, aby pracownik delegowany wyje偶d偶aj膮cy do pracy za granic膮 by艂 odpowiednio poinformowany o przys艂uguj膮cych mu prawach i warunkach pracy, dzi臋ki czemu uniknie wykorzystywania.

Najbardziej interesuj膮cy element stanowi艂y wypowiedzi pracowników delegowanych, dzi臋ki którym europarlamentarzy艣ci mogli pozna膰 rzeczywisto艣膰 stoj膮c膮 za przepisami, które tworz膮. Przejmuj膮c膮 histori臋 opiekunki osób starszych z demencj膮 i innymi chorobami psychicznymi, dyspozycyjnej 24 godziny na dob臋, bez czasu dla siebie, przedstawi艂a Teresa Klein. Krzysztof Kawiorski opisywa艂 swoje zmagania z instytucjami 艂膮cznikowymi w Polsce i Belgii, które przez wiele miesi臋cy nie by艂y w stanie udzieli膰 mu jednoznacznej odpowiedzi co do tego, jaki jest w艂a艣ciwie jego stosunek pracy: czy jest pracownikiem podlegaj膮cym prawu belgijskiemu, czy jest polskim pracownikiem delegowanym czy te偶 podpada ju偶 pod kategori臋 pracowników migruj膮cych.

Spotkanie zako艅czy艂a burzliwa wymiana opinii z polskimi przedstawicielami frakcji Europejskiej Partii Ludowej na temat konkretnych proponowanych zapisów dyrektywy i oczekiwa艅 zwi膮zanych z jej rewizj膮.

NSZZ "Solidarno艣膰" reprezentowa艂a Katarzyna Bartkiewicz z Biura Zagranicznego KK.

kb
Powr贸t na g贸r臋