"Dwie godziny dla rodziny"

"Dwie godziny dla rodziny" fot.W.Obremski
Fundacja Humanites - Sztuka Wychowania apeluje do pracodawców o przy艂膮czanie si臋 do akcji "Dwie godziny dla rodziny" i skrócenie czasu pracy o dwie godziny w dzisiejszym Mi臋dzynarodowym Dniu Rodziny. Pracownicy i pracodawcy maj膮 wykorzysta膰 ten czas na rozmowy ze swoimi bliskimi. Honorowy patronat nad akcj膮 obj臋艂a Anna Komorowska.

Akcja jest cz臋艣ci膮 obchodów Dnia Rodziny. Ma zach臋ca膰 pracowników do sp臋dzania czasu z bliskimi oraz pog艂臋biania wi臋zi mi臋dzypokoleniowych. Celem nadrz臋dnym przedsi臋wzi臋cia jest wspieranie budowy to偶samo艣ci m艂odego pokolenia i relacji rodzinnych poprzez ciekawo艣膰 siebie i dobr膮 rozmow臋.

Udzia艂 w akcji  zapowiedzia艂o wiele szkó艂, instytucji spo艂ecznych i publicznych, a tak偶e m.in. Citi Handlowy, ENEL-MED, GFK Polonia, JVC, K2, Orange, Pentacomp, PWC, Tchibo, Wirtualna Polska, Ernst & Young.

- W tym roku zapraszamy do rozmów o marzeniach, zarówno tych spe艂nionych, jak i niespe艂nionych, cz臋sto bardzo skrytych. Akcja ma na celu poznanie korzeni w艂asnej rodziny i przez to swojej to偶samo艣ci. Relacje i wi臋zi buduje si臋 bowiem poprzez bycie ze sob膮 - apeluje Zofia Dzik, prezes Fundacji Humanites.

Z bada艅 CBOS wynika, 偶e dla Polaków rodzina od lata pozstaje najwa偶niejsz膮 warto艣ci膮 w 偶yciu. Tak deklaruje prawie 80 proc. respondentów. Dla ok. 85 proc. posiadanie rodziny jest niezb臋dne do bycia szcz臋艣liwym.

- W swojej blisko 20 - letniej pracy zwi膮zkowej  pozna艂em wiele kole偶anek i kolegów zwi膮zkowców, którzy robi膮c rzeczy wa偶ne, nie zauwa偶yli, kiedy dzieci im uros艂y, kiedy wylecia艂y z gniazda. Praca absorbowa艂a ich tak dalece, 偶e stawa艂a si臋 wa偶niejsza od bliskich osób -  komentuje Marek Lewandowski, rzecznik prasowy KK - Po to jest ten dzie艅. 呕eby przypomina膰 nam, jak wa偶na jest równowaga mi臋dzy 偶yciem zawodowym i rodzinnym.

Dzie艅 Rodziny zosta艂 ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ 20 wrze艣nia 1993 r. w rezolucji nr 47/237. Celem obchodów jest pog艂臋bienie 艣wiadomo艣ci spo艂ecze艅stwa na temat problemów rodziny.

hd
Powr贸t na g贸r臋