Ostro偶nie z outsourcingiem

Ostro偶nie z outsourcingiem fot.Shutterstock

„Ograniczenie kosztów zatrudnienia o 40 procent bez ryzyka”, „Bierzemy na siebie wszystkie obowi膮zki pracodawcy” – to tylko niektóre z og艂osze艅 firm outsourcingowych, jakie mo偶emy znale藕膰 w intrenecie. Przedsi臋biorcy planuj膮cy skorzysta膰 z outsourcingu powinni zachowa膰 czujno艣膰 i zwraca膰 uwag臋 na skutki zawieranych umów.

Na podstawie umowy outsourcingu nie zawsze dochodzi do faktycznego przej臋cia pracowników, tak jak opisano to w art. 23¹ Kodeksu pracy. Firmy oferuj膮ce tego typu us艂ugi przejmuj膮 jedynie obs艂ug臋 w zakresie dokumentacji pracowniczej i p艂acowej, a ich rola sprowadza si臋 wy艂膮cznie do wyp艂acania pracownikom wynagrodzenia. Nie dochodzi natomiast do przej臋cia maj膮tku i kadr poprzedniego przedsi臋biorstwa. Sytuacja pracowników pozostaje bez zmian. Takie same s膮 ich warunki zatrudnienia i miejsce 艣wiadczenia pracy. Ten sam jest zak艂ad pracy i kierownictwo. To oznacza, 偶e p艂atnikiem sk艂adek pozostaje dotychczasowy pracodawca, który zawar艂 umow臋 z firm膮 oferuj膮c膮 przej臋cie pracowników.

Gdy ZUS po przeprowadzonej kontroli lub post臋powaniu wyja艣niaj膮cym ustali, 偶e p艂atnikiem sk艂adek powinien pozosta膰 dotychczasowy pracodawca to wyda decyzj臋 ustalaj膮c膮 p艂atnika sk艂adek. Jej adresatem b臋dzie na podmiot, który dokona艂 zg艂oszenia „przej臋tych” pracowników do ubezpiecze艅 spo艂ecznych oraz dotychczasowy pracodawca, za艣 pracownicy, w razie potrzeby b臋d膮 bra膰 udzia艂  w post臋powaniu. Uprawomocnienie si臋 decyzji mo偶e spowodowa膰, 偶e na koncie podmiotu, który nie by艂 uprawniony do bycia p艂atnikiem, powstanie nadp艂ata z tytu艂u nienale偶nie op艂aconych sk艂adek, a na koncie w艂a艣ciwego p艂atnika powstanie zad艂u偶enie, które b臋dzie musia艂 sp艂aci膰. Aby zmniejszy膰 obci膮偶enia przedsi臋biorców, którzy skorzystali z takiej nieuczciwej oferty ZUS  z urz臋du sporz膮dzi dokumenty zwi膮zane z ubezpieczeniami spo艂ecznymi i przeksi臋guje wp艂aty dokonane przez nieuprawniony podmiot, na konto w艂a艣ciwego p艂atnika sk艂adek.

Firma, która na skutek przeprowadzonego post臋powania zobowi膮zana zosta艂a do op艂acenia nale偶no艣ci z tytu艂u sk艂adek, mo偶e z艂o偶y膰 wniosek o roz艂o偶enie nale偶no艣ci na raty.

Regionalny Rzecznik Prasowy województwa pomorskiego
Krzysztof Cieszy艅ski